Het Werkhuis

Vakgebieden

Na diverse gesprekken en vooronderzoek wordt bepaald welk traject wordt ingezet voor de cliënt. We brengen de persoonlijke gegevens, schoolprestaties, het werkverleden, de wensen en mogelijkheden van de cliënt in kaart. Op basis daarvan gaat de cliënt van start in een van de volgende vakgebieden:

• Houtbewerking
• Montage en verpakken
• Fietsreparatie en –demontage
• Grafisch/sign
• Werken op locatie

Houtbewerking
Onze houtwerkplaats is bij uitstek geschikt voor scholing in ambachtelijke vaardigheden. Op een gedegen en grondige wijze wordt cliënten het timmermansvak geleerd. In onze houtwerkplaats worden vooral houten meubelen vervaardigd, vaak in opdracht van bedrijven of particulieren.
De houtwerkplaats kan fungeren als overgangsplek voor cliënten. Intern kunnen zij hun vakvaardigheden optimaliseren en klantcontact aangaan om deze vaardigheden vervolgens extern in te zetten.

Productie & assemblage
Onze afdeling ‘Productie & assemblage’ is een uitstekende leerwerkplek voor cliënten die baat hebben bij repeterende werkzaamheden en bekende werkpatronen. De afdeling kan dienen als eerste werkplek voor cliënten die geen of geen relevante werkervaring hebben. Cliënten kunnen heel specifiek op één deeltaak worden ingezet, waardoor de werkzaamheden gestructureerd en overzichtelijk zijn. De cliënten werken samen aan grotere opdrachten, waardoor ze leren onderdeel te zijn van een groter geheel.
Deze werkplek leent zich ook prima om cliënten wegwijs te maken in logistieke processen binnen en tussen bedrijven. Er vindt dagelijks goederenverkeer plaats tussen het Werkhuis en haar leveranciers en transporteurs.

Fietsreparatie en -demontage
De fietsenwerkplaats is een werkplek waar de cliënt op individueel niveau vaardigheden kan leren.  Van een zadel monteren en een band plakken tot een versnellingsnaaf vervangen; door actief te gaan sleutelen leert de cliënt omgaan met de gereedschappen, machines en materialen die worden ingezet in de fietsenwerkplaats. Ook administratieve taken, het aangaan van klantcontacten en overleg met leveranciers zijn zaken die cliënten hier kunnen leren.
We krijgen elke week fietsen aangeleverd in allerlei condities. We beoordelen of de fiets in aanmerking komt voor herstel of demontage (milieuvriendelijk afvoeren dan wel hergebruik van onderdelen).

     

Grafische vormgeving en sign
In dit vakgebied draait het om creativiteit, communicatie en vakkennis. Belettering (sign) van onder meer auto's, bewegwijzering en reclameborden is onze kernactiviteit. Daarnaast verzorgen we drukwerk in allerlei vormen en oplages. Alle producten worden ontworpen en geproduceerd door de medewerkers van de grafische afdeling. Het werken met computers staat centraal bij de grafische werkplaats.
De kracht van deze werkplaats zit niet in de grote aantallen en het seriematig werken, maar in de relatief kleine opdrachten. Hierbij draait het om het leerproces van de cliënt; nauwkeurig werken en omgaan met de modernste machines die gebruikt worden in het productieproces.
Bij voldoende vaardigheden en vakkennis behoort doorstroming naar een extern (sign-)bedrijf tot de mogelijkheden.

Werken op externe locaties
In groepen van maximaal acht personen worden op een externe locatie (bij de klant) werkzaamheden uitgevoerd, zoals groenonderhoud of het monteren van op maat gemaakte producten. Voor alle werkzaamheden worden cliënten geselecteerd met passende vaardigheden en interesses. De medewerkers die de cliënten begeleiden, beschikken over gedegen vakkennis over de uit te voeren klussen.
De werkzaamheden vinden plaats in en nabij Venray. Zo houden we de reistijd kort en blijven we aangesloten bij de Venrayse gemeenschap. Door op locatie te werken, leren cliënten omgaan met huisregels, gewoonten en structuren van de opdrachtgever. Dit vergt meer voorbereiding van de cliënt, maar ook improvisatie- en aanpassingsvermogen.